Att göra i Uvmarö

Koppla av i Uvmarö med mat och dryck i Magasinet, vandringsleder, bastu och bad. Eller ta en cykeltur i Sankt Anna

Vandringsleder & utkiksplatser

Från Magasinet når du inte mindre än tre vandringsleder, alla med olika längd och naturmiljöer. Information om lederna finns i en folder med kartor. Startpunkten är vid Magasinet. Den kortaste leden ut på Klubbsudden håller vi på att göra till Sankt Annas första rullstolstillgängliga led. På fint packat grus vill vi att alla ska ta sig upp på Klubbsudden och njuta av utsikten över skärgården. Uppe på udden är marken kalkpåverkad, vilket gör att en fin flora växer här.

Längs med vandringsleden väster om hamnen, ut på Skaftudden får du se ståtliga ekar, lummiga hasselbackar och branta klippor mot vattnet. Här finns också en liten badstrand. Du kommer också nära ett spännande vrak som minner om forna tiders sjöfart. Här finns mycket småfisk och därför också ofta fiskätande fåglar som skrak och tärnor och har man tur, på hösten även den färggranna kungsfiskaren.

Norr om Uvmarö Hamn ligger naturreservatet Uvmarö skärgårdsskog. Genom detta går en vandringsled över stock och sten i en typisk hällmarkstallskog. Man kommer också upp på utsiktsklippan ovanför vägen ner till hamnen. Leden är lättgången.

Uvmarö skärgårdsskog: 2,8 km.
Skaftudden: 1,5 km
Klubbsudden: 0,5 km

Uvmarö skärgårdsskog naturreservat

I Uvmarö skärgårdsskog finns något så ovanligt som skog som inte påverkats av det moderna skogsbruket. Delar av reservatet innehåller även produktionsskog, men merparten utgörs av knotiga tallar på berghällar, formade av naturens gång under lång tid. I den gamla orörda skogen trivs insekter, mossor och lavar som är beroende av just gamla träd och döda träd, som är ovanligt i många skogar idag. Läs mer om reservatet på Länsstyrelsen Östergötlands hemsida.

Cykeluthyrning

Sankt Anna skärgård är vacker att uppleva från båt, men också från cykel. På såväl Norra som Södra Finnö finns gott om småvägar att utforska, och som kan vara svåra att nå med bil. Vi hjälper er också med råd och tips på fina cykelrutter och mål som passar ert sällskap. Välkomna att hyra cykel över dagen och upptäck Sankt Anna från en annan sida! Vid Hamnkontoret finns fina knallgula cyklar att hyra. Vi har i år 20 stycken både för barn och vuxna. Alla vuxencyklar är utrustade med en snabbvev för enkel justering av sadelhöjden. Det ingår cykelhjälmar till alla barn och vi har även ett antal vuxenhjälmar. Cyklar ska vara åter till Magasinet klockan 20 samma dag.

Bastu

I servicehuset finns en fin bastuavdelning alldeles intill havet med fin utsikt ut mot Finnfjärden och kvällssolen. Vid stranden finns badstege eller sandstrand för att ta ett dopp i havet. Bastun har plats för 8 personer. Det finns ett rum att samlas i och ett omklädningsrum med WC, två duschar och handfat. På den lilla altanen utanför finns bänkar att sitta på i kvällssolen.

Bastun bokas endast för privata sällskap och måste förbokas i hamnkontoret för uppvärmning i rätt tid. Tänk på att ta med egen handduk att sitta på. Det kan det vara mysigt att ha en varm badrock att svepa om sig och skor som tål vatten. Bastun är uppvärmd vid er bokade tid. Det finns god plats för sex personer. Max åtta personer får plats att basta samtidigt. Är ni sex eller fler i sällskapet rekommenderar vi att ni bokar två timmar. Bastun är öppen för bokning varje dag, maj – november kl. 08-21.

Badmöjligheter

Det är något särskilt somrigt med att bada från skärgårdens klippor. Tyvärr kan de vara svåra att nå i Sankt Anna, om du inte har egen båt. På Skaftudden, mitt emot Uvmarö Hamn, finns fina möjligheter till klippbad. Från klipporna går det att hoppa i vattnet både på låg och hög höjd. Du når dem genom att följa vår vandringsled från Magasinet ut på  Skaftudden. Vid klipporna finns också en flack lite stenig strand för den som vill ta sig i vattnet lugnt och försiktigt. Från badklipporna har ni fin utsikt över farleden och båtarna som rör sig där, och sol hela dagen när den visar sig på himlen.

Intresserad? Välkommen att kontakta oss!

UVMARÖ HAMN & MAGASINET SANKT ANNA
0121-521 22
070-346 54 02
info@uvmarohamn.se