MAGASINET I SANKT ANNA

Det 160 år gamla magasinet i Uvmarö Hamn skapar en fantastisk miljö för vår restaurang och gårdsbutik. Här säljer vi produkterna från vårt lantbruk, andra lokala producenter och även från öar i andra skärgårdar. Antingen serverat på tallriken eller att ta med från butiken.

Vi hoppas kunna öppna Magasinet den 1 maj

Under våren kommer vi att ha öppet på helgerna. Längre fram ska vi ha öppet veckans alla dagar. Exakta datumen kommer att annonseras här på hemsidan och på Magasinets FB-sida.

Mat och fika

I Magasinet har vi både café och restaurang. Det är gott om plats både på den stora uteservering och inne i storstugan. Vi har eget restaurangkök och bakar också eget bröd, bullar och kakor. Kom och fika på vår uteservering, eller ta med en kaffekorg ut på vandringsstigen.

Allt som serveras i Magasinet bakas från grunden och det går åt mycket smör! Nybakat matbröd, bullar med olika smaker, drömmar, bondkakor, toscakakor, chokladkaka med vispgrädde, hallongrottor, knäckebröd. Kom och hitta din egen favorit. Fika på vår uteservering, köp med dig hem eller ta med ut på sjön för en tur i vår vackra skärgård.

Meny

I Magasinet bjuder vi på skärgårdens smaker. Från vårt eget lantbruk hämtar vi mycket av det du får på tallriken. Det är lokala råvaror, ekologisk produktion och hög kvalitet.

Menyn ändras under säsongen efter tillgång på råvaror och antal rätter vi serverar. Särskild meny under försäsongen.

Här hittar du inom kort vår försäsongsmeny

Drycker

Dryckeslistan är ett sortiment vi valt ut med omtanke om smak och kvalitet. Några ö-produkter ger sortimentet en särskild profil. Must och saft serverar vi gärna.

Här presenterar vi snart årets dryckesmeny.

Råvarorna

I Magasinet serverar vi mat med utgångspunkt från våra egna råvaror från Missjö gård. Lamm och nöt står i centrum för många av rätterna. Från omgivningarna plockar vi bär när tillfälle ges. Till och med vårt hö har använts i matlagningen! Vi vill ta vara på det gården och våra omgivningar ger och försöker så långt det går hålla oss till lokala. Därför samarbetar vi också med flera andra producenter i Sankt Anna med omnejd eller från andra öar. Vi vill gärna utveckla våra många kontakter med öbor runt om.

Gårdsbutik

Kött
I gårdsbutiken säljer vi kött från våra dexterkor och lamm. Vi har kotletter för sommarens grill och grytbitar till höstens mustiga grytor, färs att rulla till köttbullar. Vi samarbetar också med förädling som rökning av fisk, kött och salami. Under sommaren säljs allt kött i vår gårdsbutik i Magasinet. Övrig tid på året går det bra att kontakta oss så ordnar vi ert köp på annat vis.

Skinn
Av våra gotlandsfår får vi ljuvligt mjuka skinn, skimrande i nyanser från ljust grått till mörkaste svart. Vi tar även vara på skinnen från våra kor. En bättre matta än ett glänsande koskinn från en dexterko kan man knappast hitta. Sommartid finns ett stort urval av skinn från Missjö Gård i Magasinet. Här finns också handsydda ting av fårskinn som vi tillverkar själva. Alla skinn bereds på Tranås Skinnberedning i Småland.

Ull och garn
Längtar du efter att krypa in i en mjuk stickad tröja eller svepa en varm sjal runt dig? Vi har garnet som du behöver! Gotlandsfårens lamm är svarta när de föds, men de blir med tiden grå i alla nyanser från det allra ljusaste till svart ull. Den ull som klipps på hösten sorterar vi noga och den spinns sedan till mjukt och silkigt garn på Båvens spinnhus i Sparreholm. Ull som inte blir till garn säljs vidare och blir så småningom mjuka filtar. Liksom plagg som vi stickar av garnet från fåren.

Halm
Halm kallas ibland “bondens guld” och råghalm glänser verkligen som guld. I Magasinet svävar halmkronor, så kallade oroar. Namnet kommer av att halmkronorna rör sig stilla av minsta luftdrag. Oron består av geometriska former av råghalm, sparsmakat smyckad med fjädrar, ägg eller papper. Halmkronor tillverkar Anna-Karin mot beställning.

Historien om Magasinet

1860 byggdes ett nytt spannmålsmagasin på Herrborums gods i Sankt Anna. Många säckar har släpats uppför de låga trappstegen. Gallren för fönstren vittnar om spannmålens betydelse och vikten av skydda den värdefulla mat som förvarades i huset. När greve Magnus Stenbock dog 2007 testamenterade han godset till släktingar i Finland. Därefter har inventarier och byggnader sålts av och en del har rivits. Det gamla spannmålsmagasinet hamnade på marknadsplatsen Blocket, vilket vi fick veta av en slump. Vi åkte till Herrborum och blev genast fascinerade av byggnaden.

Läs hela historien om Magasinet här

Intresserad? Välkommen att kontakta oss!

UVMARÖ HAMN & MAGASINET SANKT ANNA
0121-521 22
070-346 54 02
info@uvmarohamn.se